Reklama
 
Blog | Karel Jura

Libor Šmoldas organ trio

Recenze koncertu z rožnovské Vrátnice

26.2.2022 se Vrátnice večer proměnila v jazzclub a to za doprovodu skvělých jazzmanů. Na koncert jsem dostal upozornění od mého někdejšího spoluhráče Martina Gerly pocházejícího z Kladerub, který se vypracoval tak, že nedávno odehrál s protagonistou večera několik koncertů na kontrabas . Od něj jsem také dostal informaci, že Libor Šmoldas chodí i v zimě bos a rád pěstuje otužilectví ve Vltavě. Šmoldas je pedagogem na VOŠ Jaroslava Ježka, hovorově známé „ježkárně“.

Protože organ trio, nechyběly klávesy v rukou Jakuba Zomera, který tomuto uskupení dodal skvélým podáním zvuk hammondek. No a na bicí zasedl „o generaci starší“ bubeník Jiří Slavíček, který je znám ze spolupráce s Robertem Balcarem v triu a také hraje v Illustratosphere s Danem Bártou. Nevím, jak varhaník Zomer, ale Libor Šmoldas i Jiří Slavíček kdysi jezdili na Letní jazzovou dílnu Karla Velebného ve Frýdlantu, Slavíček dokonce pamatuje, když zde učil sám Karel Velebný. Kapela byla inspirována zvukem 60-tých let, které měl na svědomí hlavně Zomer za hammondovými varhany, byli tam i prvky blues a funky. Nejvíce se mi líbilo, že kapela hrála jazzové standarty na přání z publika. Například někdo zakřičel Georgia on my mind a trio tuhle píseň od Raye Charlese instrumentálně zahrálo.

Uskupení přijelo na doporučení Zbyňka Ternera, který si s kapelou jako host zazpíval standard All of me. Zaznělo také Gershwinovo Summertime. Když jsem odcházel domů byl jsem nabitý pozitivní energií, takže to byl správný jazz.

Katel Jura, leden 2022

Fotogalerie z koncertu

 

Reklama